Hétvégi sütemény: Dobostorta
A dobostortát Dobos C. József pesti cukrászmester alkotta meg 1884-ben. Célja az volt, hogy a kor elmaradott hűtési technikái ellenére is olyan süteményt hozzon létre, ami sokáig tárolható.
olvass továbbA dobostortát Dobos C. József pesti cukrászmester alkotta meg 1884-ben. Célja az volt, hogy a kor elmaradott hűtési technikái ellenére is olyan süteményt hozzon létre, ami sokáig tárolható.
olvass továbbJózsef Attila az egyik legtragikusabb sorsú költőnk, ám valószínűleg hányattatott gyermek és felnőttkora tette őt olyan naggyá, verseit annyira szívet facsaróan gyönyörűvé. 1964 óta az ő születésnapján, április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját, amely alkalmából a költő három legszebb versével szeretnénk emlékezni!
olvass továbbMárcius 21-e a Költészet Világnapja, melyet nem szabad összekeverni a Magyar Költészet Napjával, ami Április 11-én van, József Attila születésnapján. Az ünnepnapot az UNESCO tűzte ki erre a napra, mégpedig azért, mert ekkor van a tavaszi napéjegyenlőség. Ebből kifolyólag pedig a magyar és a világirodalom legszebb, legérzelmesebb verseiből válogattunk.
olvass továbbA vajas csirke világszerte az egyik legnépszerűbb indiai étel. Titka a hosszú és türelmes főzési időben és a különleges fűszerkombinációban rejlik. Somanat, az Indigo Express séfje most veled is megosztja tökéletes indiai vajas csirke receptjét, ami alapján otthon is elkészítheted ezt a sokak által kedvelt ételt.
olvass továbbA koreai kulináris világ titkos kincse, Jeong Kwan szerzetesnő, a "Chef's Table" című Netflix sorozat filozófus-séfje a Koreai Kulturális Fesztivál meghívottjaként szeptemberben Magyarországra érkezik. Jeong Kwan szeptember 25-én 15:00- 17:30 között tart előadást a templomi konyha művészetéről, az egészségmegőrzésről és szót ejt a fenntarthatóság fontosságáról is. Az élő előadáshoz bárki csatlakozhat online, a Korea Kulturális Központ Facebook oldalán keresztül.
olvass továbbA hamburger évek óta az egyik legnépszerűbb étel a világon, az Egyesült Államokban egy főre vetítve átlagosan heti 2,5 darab fogy, ami évente csaknem 50 milliárd darabot jelent. Állandó vita tárgya mind a profi séfek, mind a laikus hobbiszakácsok körében, hogy milyen is a nagybetűs hamburger. A legtöbben a jó minőségű marhahúst és a házi készítést tartják a felejthetetlen ízélmény kulcsának, de ne feledkezzünk meg a zsemléről és a további hozzávalókról sem. A Gorenje összegyűjtötte, miben rejlik a tökéletes házi hamburger titka, hogy felejthetetlenné tegyük a nyári grillezéseket!
olvass tovább2023. április 23-án a Papp László Budapest Sportarénában ad ünnepi koncertet a 100 Tagú Cigányzenekar. A világhírű zenészeket Lendvai Csócsi József fő prímás öleli át. A nagyszabású fellépés vendégfellépői Kökény Attila és zenekara lesznek.
olvass továbbMagyarországon az utóbbi időben újra divatos lett a vendéglátásban dolgozni, aminek több oka is van. Reflektorfénybe kerültek séfek, hiszen egyre több műsor szól a konyhatudományokról, online felületek ontják magukból a recepteket, és számottevő azon kapcsolódó szakmák száma, ami ehhez köthető. Tulajdonképpen nevezhetjük divathullámnak, de rengeteg társadalmi és gazdasági oka is van ennek.
olvass továbbEkler Viktor a magyar privátséf olyan nagy neveknek készített már ételeket - számos hazai ismert emberen túl - mint Jason Momoa, Keira Knightley. Ennek ellenére mégsem tartja magát séfcelebnek. Számára az élmény sokkal többet jelent.Az Éclair's Fine Bistro társtulajdonosa 8 gyors kérdésünkre adott 8 gyors választ stílusról, szakmáról, motivációról és az élet fontos dolgairól.
olvass továbbMájus 27-én, pénteken újra megnyitja kapuit az OTP Bank Gourmet Fesztivál, ahol a kiállító éttermek séfjei az ország legnagyobb és legszínesebb menüjével várják a látogatókat. Sárközi Ákos nagymamája házi nudlijával készül, Széll Tamás tejfölösgombócot készít, Rácz Jenő zsíros kenyeret is ad a Millenárison.
olvass továbbA babka szerintem az egyik legelegánsabb kalács. Nagyon sok verziót kipróbáltam már, mind tészta, mind töltelék tekintetében, de a tésztában biztosan ez a Yotam Ottolenghi séftől kölcsönzött verzió a nyerő, a töltelékek közül pedig a pisztáciakrém és a sült szilva keveréke számomra verhetetlen. Levesz mindenkit a lábáról, már az illatával is. És várd ki amíg megkóstolják!
olvass továbbDobó Kata december 9-én mozikba kerülő családi mesefilmjének címe már mostanra ismerősen csenghet sokak számára, hiszen a MEGAFILM gyártásában hamarosan debütáló produkció rendezője és szereplői beálltak a Cipősdoboz Kampányt népszerűsítő „dobozolók” sorába. Most egy jótékonysági aukcióval is igyekeznek még több gyermek arcára mosolyt csalni.
olvass továbbVarga István, nyers - vegán séf elkészített egy könnyed és finom fasírtot. Amely tökéletes választás lehet hétköznapokra, valamint vendégek fogadására is. Lássuk a receptet!
olvass továbbJózsef Attila 1905. április 11-én született. Születésnapja 1964 óta a költészet napja Magyarországon. Évről évre ezen a napon hagyomány, hogy irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat szerveznek, így tisztelegnek a magyar líra előtt. Különféle rendezvényeken klasszikus, és kortárs költők versei egyaránt szerepelnek. Most jöjjön néhány gyönyörű vers ennek a jeles napnak alkalmából.
olvass továbbSzeretem ezt a számot, természetesen a Németh József változatot, meghallgatom és szomorkodom egy kicsit, de azért ad egyfajta inspirációt is a végén, persze nem úgy, mint a Sex Pistols angol punk együttes koncertje a 80-as években, valahol egy Londoni külvárosban
olvass tovább30 év párkapcsolat után, gondoltam elmegyek a József körúti Expressz udvarba és feladok a társkereső rovatban egy hirdetést, de nem találtam sehol, egyszerűen nincs, megszűnt. Miután itt kudarcot vallottam, gondoltam a postán majd veszek egy Expressz képeslapot, feladom ott. Itt viszont kiröhögtek a postás kisasszonyok, és azt javasolták, hogy a nyomógombos telefonomat cseréljem le okostelóra, majd borotváljam le a harcsabajuszomat és készítsek pár szelfit és toljam fel a tinderre, hajrá Sanyi bácsi, szurkolunk...
olvass továbbOktóber 10-én mutatja be a Katona József Színház Nick Payne, kortárs angol drámaíró Hát, ha van is, én még nem találtam meg című darabját. A Kamrában debütáló előadás CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében jön létre, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a teátrum közös programjaként. A történetről, a karakterekről és egy újszerű látásmódról a darab két szereplőjével, Fullajtár Andreával és Mészáros Bélával beszélgettünk.
olvass továbbA Pál utcai fiúk és A nagy Gatsby című zenés darabok főszereplője, Wunderlich József megjelentette első szólólemezét, a SKIZót. A 14 dalból álló album 14 különböző lelkiállapotot tár fel, ennek megfelelően nem csak témáiban, de stílusában is nagyon sokszínű és változatos anyag lett.
olvass továbbVarga Istvánt a Nyers Séfet kérdeztük a nyers vegán konyha rejtelmeiről és sikerült pár gluténmentes receptet is megismernünk.
olvass továbbKakashere, tengerisün, vízibivaly - ilyen és hasonlóan izgalmas alapanyagokkal borzolja a kedélyeket a hazai gasztrovilág Thaiföldet is megjárt fenegyereke, Varga Dániel, séf. A fővárosban a második egységet nyitják, az első étterem, az AUM tavaly óta üzemel nagy sikerrel a Flórián téren, az AUM Natural, szintén ázsiai-magyar fúziós progresszív konyhát képvisel Budapest szívében, a Hajós utcában. Autentikus alapanyagok, gondosan megkomponált tányérok és egy nagy adag kreativitás tökéletes harmóniája: ez a hamisítatlan Aum életérzés.
olvass tovább