Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

styleplus.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • STYLEPLUS
  • DIVAT&STÍLUS
  • SZÉPSÉG
  • KERESD A NŐT
  • STYLELIFE
  • STYLENEWS
Belépés  |  Regisztráció  
Keresd a nőt! - Egy igazi férfi oldalán lelhetünk rá az igaz szerelemre

Egy igazi férfi oldalán lelhetünk rá az igaz szerelemre

Keresd a nőt!
Divat & Stílus - A leggyönyörűbb nyári manikűr ötletek

A leggyönyörűbb nyári manikűr ötletek

Divat & Stílus
Keresd a nőt! - Férfiszempont: Minden női lélek

Férfiszempont: Minden női lélek

Keresd a nőt!
 -

  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

  • 2025. március 25.
  • Fodor Mariann Fodor Mariann
  • Komment
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

A babka szerintem az egyik legelegánsabb kalács. Nagyon sok verziót kipróbáltam már, mind tészta, mind töltelék tekintetében, de a tésztában biztosan ez a Yotam Ottolenghi séftől kölcsönzött verzió a nyerő, a töltelékek közül pedig a pisztáciakrém és a sült szilva keveréke számomra verhetetlen. Levesz mindenkit a lábáról, már az illatával is. És várd ki amíg megkóstolják!

  Megosztás Küldés

Hozzávalók (1 db kalácshoz, 7-8 szelet):

Tészta: 
275 g liszt
50 g cukor
7 g szárított élesztő
1 db citrom reszelt héja
1 db tonkabab* (őrölve)
1 db egész tojás+ 1 db tojássárgája
60 ml víz
1 csipet só
75 g vaj
étolaj a kelesztő edényhez

Töltelék: 
200 ml tej
2 db tojássárgája
20 g étkezési keményitő
50 g cukor
70 g sűrített tej
90 g sós pörkölt pisztácia
50 ml olíva olaj
3 db szilva (apróra vágva)

Sziruphoz:
3 db szilva
75 ml víz
100 g cukor

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács) - STYLELIFE - Gasztronómia - babka, gasztronómia, jeruzsálemi kalács, receptek,

Kép: Baka Szabolcs

A töltelékhez először cukrászkrémet készítünk. Az 1 dl tejet, a 2 tojássárgájával, a cukorral és az étkezési keményítővel összekeverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük az előzőekben elkészített keveréket és alacsony lángon besűrítjük. A pisztáciát megpucoljuk, majd a sűrített tejjel és az olíva olajjal összeturmixoljuk. Ha a cukrászkrém kihűlt összekeverjük a pisztáciás keverékkel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük az elkészült krémet.

A tésztához a lisztet, cukrot, élesztőt, reszelt citrom héját és a tonkababot összekeverjük. Majd a tojásokat és a vizet is hozzáadjuk a keverékhez és dagasztani kezdjük (kézzel vagy dagasztó géppel), pár perccel később mehet bele a só és a szobahőmérsékletű vaj (felkockázva). 5-10 percig dagasztjuk (ragacsos fog maradni), majd egy nagyobb tálat kiolajozunk és belehelyezzük a kis gombóccá formált tésztát, egy éjszakára hűtőbe tesszük kelni. 

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács) - STYLELIFE - Gasztronómia - babka, gasztronómia, jeruzsálemi kalács, receptek,

Kép: Baka Szabolcs

Másnap reggel a tésztát kinyújtjuk egy 30*25 cm-es téglalapra, megkenjük a pisztáciás krémmel, megszórjuk az apróra vágott szilvával és feltekerjük a hosszabbik oldalánál (mint a bejglit). Ha kész a tekercs, középen, hosszában végig vágjuk és összefonjuk a két szálat, így kapjuk meg a gyönyörű fonatot. Áthelyezzük egy téglalap alakú kivajazott sütőformába. Hagyjuk 30 percig kelni itt is, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 
Amig a babka sül elkészítjük a szirupot. A vízből és cukorból cukorszirupot főzünk a felezett szilvákkal együtt. Amint kész a kalács, még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Megvárjuk míg teljesen kihűl, csak utána vesszük ki a formából és szeleteljük. 

JEGYZET:
*Tonkabab: kellemes intenzív aromájú fűszer, ízeiben: vanília, szegfűszeg, fahéj, keserű mandula

  • babka gasztronómia jeruzsálemi kalács receptek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés
Fodor Mariann

Mióta az eszemet tudom a gasztronómia fontos részét képezi az életemnek. Kisgyerekként mindig a főzős újságok hasábjait bújtam, a tévében a szakács műsorokat vadásztam. Ezen szenvedélyemnek sok éven keresztül csak hobbiként éltem, családom és barátaim nem kis örömére. Majd 2019-ben megszületett az elhatározás, hogy professzionális szinten szeretnék a gasztronómiával foglalkozni, igy beiratkoztam a Culinary Institute of Europe Kulináris művészetek képzésre. Ezzel egy új szakasza kezdődött az életemnek, melynek egy fejezetébe jelen oldal hasábjain keresztül pillanthattok be. Jó kalandozást kívánok! Főzzetek, kóstoljatok, egyetek, hisz ez mind csodálatos!

Szólj hozzá a cikkhez

Kapcsolódó cikkek
Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal - Stylelife, divat, életmód, stílus
Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal
  • Stylelife
A legjobb hideg levesek kánikula idejére - Stylelife, divat, életmód, stílus
A legjobb hideg levesek kánikula idejére
  • Stylelife
Finom smoothie receptek
Nyári desszertek eperrel
Mi kell a jó szexhez? - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Mi kell a jó szexhez?
  • Keresd a nőt!
Az okos lányok nem vetkőznek az első randin - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Az okos lányok nem vetkőznek az első randin
  • Keresd a nőt!
A megcsalás 7 téveszméje - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
A megcsalás 7 téveszméje
  • Keresd a nőt!
Vége van
Férfiszempont: Az ideális barátnő
Ne a jövő, hanem a jelen boldogságát keresd
Amikor megnyílik a tudat
Vigyázz a szavakkal! - Miután kimondtad, már csak megbocsátani lehet, elfelejteni nem
Hová menekülsz az érzéseid elől?
A folyadékhiány következményei - – amikor a tested „vészüzemmódba” kapcsol

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    A legjobb hideg levesek kánikula idejére

    A legjobb hideg levesek kánikula idejére

    Finom smoothie receptek

    Finom smoothie receptek

    Nyári desszertek eperrel

    Nyári desszertek eperrel

    A keleti gasztronómia jellegzetességei

    A keleti gasztronómia jellegzetességei

    A legfinomabb zabpalacsinta receptek

    A legfinomabb zabpalacsinta receptek

    Legolvasottabb írások

    Mi kell a jó szexhez?

    Mi kell a jó szexhez?

    Az okos lányok nem vetkőznek az első randin

    Az okos lányok nem vetkőznek az első randin

    A megcsalás 7 téveszméje

    A megcsalás 7 téveszméje

    Vége van

    Vége van

    Férfiszempont: Az ideális barátnő

    Férfiszempont: Az ideális barátnő

    Ne a jövő, hanem a jelen boldogságát keresd

    Ne a jövő, hanem a jelen boldogságát keresd

    Amikor megnyílik a tudat

    Amikor megnyílik a tudat

    Vigyázz a szavakkal! - Miután kimondtad, már csak megbocsátani lehet, elfelejteni nem

    Vigyázz a szavakkal! - Miután kimondtad, már csak megbocsátani lehet, elfelejteni nem

    Hová menekülsz az érzéseid elől?

    Hová menekülsz az érzéseid elől?


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    STYLEPLUS

    DIVAT&STÍLUS

    SZÉPSÉG

    KERESD A NŐT

    STYLELIFE

    STYLENEWS

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • STYLEPLUS
    • DIVAT&STÍLUS
    • SZÉPSÉG
    • KERESD A NŐT
    • STYLELIFE
    • STYLENEWS
    • MENSTYLE.HU
    • Belépés
    • Regisztráció