Ne maradj le a legjobb írásainkról!

Kövess minket Facebookon.

Stylemagazin

bezárom

styleplus.stylemagazin.hu
  • STYLE.HU

    Élni tudni kell

  • STYLEPLUS
  • DIVAT&STÍLUS
  • SZÉPSÉG
  • KERESD A NŐT
  • STYLELIFE
  • STYLENEWS
Belépés  |  Regisztráció  
Keresd a nőt! - Egy igazi férfi oldalán lelhetünk rá az igaz szerelemre

Egy igazi férfi oldalán lelhetünk rá az igaz szerelemre

Keresd a nőt!
Divat & Stílus - A leggyönyörűbb nyári manikűr ötletek

A leggyönyörűbb nyári manikűr ötletek

Divat & Stílus
Keresd a nőt! - Férfiszempont: Minden női lélek

Férfiszempont: Minden női lélek

Keresd a nőt!
 -

  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

  • 2025. március 25.
  • Fodor Mariann Fodor Mariann
  • Komment
  1. STYLELIFE
  2. Gasztronómia
  3. Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács)

A babka szerintem az egyik legelegánsabb kalács. Nagyon sok verziót kipróbáltam már, mind tészta, mind töltelék tekintetében, de a tésztában biztosan ez a Yotam Ottolenghi séftől kölcsönzött verzió a nyerő, a töltelékek közül pedig a pisztáciakrém és a sült szilva keveréke számomra verhetetlen. Levesz mindenkit a lábáról, már az illatával is. És várd ki amíg megkóstolják!

  Megosztás Küldés

Hozzávalók (1 db kalácshoz, 7-8 szelet):

Tészta: 
275 g liszt
50 g cukor
7 g szárított élesztő
1 db citrom reszelt héja
1 db tonkabab* (őrölve)
1 db egész tojás+ 1 db tojássárgája
60 ml víz
1 csipet só
75 g vaj
étolaj a kelesztő edényhez

Töltelék: 
200 ml tej
2 db tojássárgája
20 g étkezési keményitő
50 g cukor
70 g sűrített tej
90 g sós pörkölt pisztácia
50 ml olíva olaj
3 db szilva (apróra vágva)

Sziruphoz:
3 db szilva
75 ml víz
100 g cukor

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács) - STYLELIFE - Gasztronómia - babka, gasztronómia, jeruzsálemi kalács, receptek,

Kép: Baka Szabolcs

A töltelékhez először cukrászkrémet készítünk. Az 1 dl tejet, a 2 tojássárgájával, a cukorral és az étkezési keményítővel összekeverjük, a maradék tejet felforraljuk, majd hozzáöntjük az előzőekben elkészített keveréket és alacsony lángon besűrítjük. A pisztáciát megpucoljuk, majd a sűrített tejjel és az olíva olajjal összeturmixoljuk. Ha a cukrászkrém kihűlt összekeverjük a pisztáciás keverékkel. 1 éjszakára hűtőbe tesszük az elkészült krémet.

A tésztához a lisztet, cukrot, élesztőt, reszelt citrom héját és a tonkababot összekeverjük. Majd a tojásokat és a vizet is hozzáadjuk a keverékhez és dagasztani kezdjük (kézzel vagy dagasztó géppel), pár perccel később mehet bele a só és a szobahőmérsékletű vaj (felkockázva). 5-10 percig dagasztjuk (ragacsos fog maradni), majd egy nagyobb tálat kiolajozunk és belehelyezzük a kis gombóccá formált tésztát, egy éjszakára hűtőbe tesszük kelni. 

Pisztáciás-szilvás babka (jeruzsálemi kalács) - STYLELIFE - Gasztronómia - babka, gasztronómia, jeruzsálemi kalács, receptek,

Kép: Baka Szabolcs

Másnap reggel a tésztát kinyújtjuk egy 30*25 cm-es téglalapra, megkenjük a pisztáciás krémmel, megszórjuk az apróra vágott szilvával és feltekerjük a hosszabbik oldalánál (mint a bejglit). Ha kész a tekercs, középen, hosszában végig vágjuk és összefonjuk a két szálat, így kapjuk meg a gyönyörű fonatot. Áthelyezzük egy téglalap alakú kivajazott sütőformába. Hagyjuk 30 percig kelni itt is, majd 180 fokos sütőben 25-30 perc alatt készre sütjük. 
Amig a babka sül elkészítjük a szirupot. A vízből és cukorból cukorszirupot főzünk a felezett szilvákkal együtt. Amint kész a kalács, még forrón meglocsoljuk a sziruppal. Megvárjuk míg teljesen kihűl, csak utána vesszük ki a formából és szeleteljük. 

JEGYZET:
*Tonkabab: kellemes intenzív aromájú fűszer, ízeiben: vanília, szegfűszeg, fahéj, keserű mandula

  • babka gasztronómia jeruzsálemi kalács receptek

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

  Megosztás Küldés
Fodor Mariann

Mióta az eszemet tudom a gasztronómia fontos részét képezi az életemnek. Kisgyerekként mindig a főzős újságok hasábjait bújtam, a tévében a szakács műsorokat vadásztam. Ezen szenvedélyemnek sok éven keresztül csak hobbiként éltem, családom és barátaim nem kis örömére. Majd 2019-ben megszületett az elhatározás, hogy professzionális szinten szeretnék a gasztronómiával foglalkozni, igy beiratkoztam a Culinary Institute of Europe Kulináris művészetek képzésre. Ezzel egy új szakasza kezdődött az életemnek, melynek egy fejezetébe jelen oldal hasábjain keresztül pillanthattok be. Jó kalandozást kívánok! Főzzetek, kóstoljatok, egyetek, hisz ez mind csodálatos!

Szólj hozzá a cikkhez

Kapcsolódó cikkek
Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással - Stylelife, divat, életmód, stílus
Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással
  • Stylelife
Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel - Stylelife, divat, életmód, stílus
Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel
  • Stylelife
Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal
A legjobb hideg levesek kánikula idejére
Ha szeretsz valakit, nem sétálsz el - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Ha szeretsz valakit, nem sétálsz el
  • Keresd a nőt!
Szerelem, vagy szexuális vonzás? – Tudd a különbséget! - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Szerelem, vagy szexuális vonzás? – Tudd a különbséget!
  • Keresd a nőt!
Ha végre fontos leszel magadnak - Keresd a nőt!, divat, életmód, stílus
Ha végre fontos leszel magadnak
  • Keresd a nőt!
A szeretői viszony tényleg csak halogató, időhúzó kötelék?
Szabadítsuk fel a Férfiakat!
Ha egy erős, szerető anya nevel fel, akkor kemény, és magabiztos nővé fogsz válni
Férfiszempont: Minden a megfelelő időben érkezik
A legfinomabb almás pite receptje
Stílusiskola: így viselj miniszoknyát, amikor hűvösre fordul az idő
Stílusiskola: így viselj hosszú szoknyákat az őszi szezonban

Stylemagazin.hu

    Kapcsolódó cikkek

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Színes őszi saláta, serpenyős vajhallal és vajmártással

    Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel

    Körtés-grapefruitos pite mandulakrémmel

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    Céklás szilvakrémleves, pisztácia morzsás túrógombóccal

    A legjobb hideg levesek kánikula idejére

    A legjobb hideg levesek kánikula idejére

    Finom smoothie receptek

    Finom smoothie receptek

    Nyári desszertek eperrel

    Nyári desszertek eperrel

    Legolvasottabb írások

    Ha szeretsz valakit, nem sétálsz el

    Ha szeretsz valakit, nem sétálsz el

    Szerelem, vagy szexuális vonzás? – Tudd a különbséget!

    Szerelem, vagy szexuális vonzás? – Tudd a különbséget!

    Ha végre fontos leszel magadnak

    Ha végre fontos leszel magadnak

    A szeretői viszony tényleg csak halogató, időhúzó kötelék?

    A szeretői viszony tényleg csak halogató, időhúzó kötelék?

    Szabadítsuk fel a Férfiakat!

    Szabadítsuk fel a Férfiakat!

    Ha egy erős, szerető anya nevel fel, akkor kemény, és magabiztos nővé fogsz válni

    Ha egy erős, szerető anya nevel fel, akkor kemény, és magabiztos nővé fogsz válni

    Férfiszempont: Minden a megfelelő időben érkezik

    Férfiszempont: Minden a megfelelő időben érkezik

    A legfinomabb almás pite receptje

    A legfinomabb almás pite receptje

    Stílusiskola: így viselj miniszoknyát, amikor hűvösre fordul az idő

    Stílusiskola: így viselj miniszoknyát, amikor hűvösre fordul az idő


    @StyleHu követése

    Kövess minket Instagramon

    RSS csatornáink
    Legfrissebb cikkek
    Divat & Stílus
    Szépség
    Életmód
    Otthon & Design
    Stylelife

    STYLEPLUS

    DIVAT&STÍLUS

    SZÉPSÉG

    KERESD A NŐT

    STYLELIFE

    STYLENEWS

    • kapcsolat
    • jogi nyilatkozat
    • impresszum
    • adatvedelem
    • rss
    © Stylemagazin.hu Copyright 2007-2025 | WebSite NetSolution Media Zrt.
    • STYLE.HU

      Élni tudni kell

    • STYLEPLUS
    • DIVAT&STÍLUS
    • SZÉPSÉG
    • KERESD A NŐT
    • STYLELIFE
    • STYLENEWS
    • MENSTYLE.HU
    • Belépés
    • Regisztráció